Jõhvi linnagalerii, 09.09.-01.10.2019

Jõhvi linnagaleriis avatav näitus on heaks näiteks sellest, kuidas kaks kunstnikku, kes elavad erinevates linnades – Natalja Kapajeva Narvas ja Galina Kozulina Jõhvis, suudavad leida ühise keele ja ühise meele, sest neid ühendab suur armastus tekstiilikunsti ja selle ühe haru – lapitehnika vastu.

Mis on lapitehnika ehk näiteks, millepoolest ta erineb laialt tuntud maalikunstist? Kui maalikunstnikul on põhilisteks töövahenditeks lõuend, pintsel ja erinevad värviliigid, siis lapitehnikas on pintsli asemel niit ja nõel ning värvi asemel tükike kangast, millest kunstniku käe all valmivad mitmekülgsed ja originaalsed tekstiilkunsti meistriteosed. Läbi ei saada ka ilma õmblusmasinata, mis aitab kunstniku peas valminud ideekavandid liita ühtseks tervikuks. Vaatamata elamisele erinevates linnades, töötavad nad juba 12 aastat koos Narva Kunstiühingu Vestervalli juures tegutsevas klubis „Club Patchwork Plus“, kus nad pidevalt täiendavad oma teadmisi, õppides ise ja jagades neid kolleegidega.

Natalja kogu elu on olnud seotud kangastega, sest ta töötas Narva Kreenholmi Manufaktuuris kunstnikuna ja pärast manufaktuuri tegevuse lõpetamist jätkas tööd Narva Loomemajas, kus ta jagab oma rikkalikke teadmisi ja kogemusi lapitehnika valdkonnas kõikidele soovijatele.

Ka Galina sai ettevalmistuse lapitehnika valdkonnas, aga tema hobist kasvas välja professionaalne äritegevus, kui ta 2017.a. avas oma äriettevõtte. Aeg selleks ei olnud just kõige soodsam, sest see langes perioodi, mil Euroopa Liitu kuulumise ilu ja valu (toetuste ja piirangute näol), hakkasid oluliselt mõjutama ettevõtjate edu ja otsuseid. Tubli ja hakkaja naisena on ta aga siiamaani vapralt vastu pidanud.

Kui kirjanikud ja luuletajad saavad endale lubada kirjutada sahtlisse, siis kunstnikel see võimalus puudub. Nad peavad pidevalt eksponeerima oma töid mitmesugustel näitustel, et nende kaudu saada tagasisidet külastajatelt valitud tee õigsuse kohta. Tekstiilikunstnike ühisnäitused on toimunud Narvas, Tallinnas, Sankt-Peterburgis, Moskvas, Riias ja teistes Lätimaa linnades, Leedus, Soomes, Rootsis, Hollandis ja Prantsusmaal.

Natalja ja Galina töötavad küll erinevate tehnikatega, milles need seisnevad – seda saavad näituse külastajad ise oma silmaga avastada, kuid samaaegselt täiendavad edukalt teineteise töid ilma suurte vaidlusteta. Nende neljas ühisnäitus Jõhvi linnagaleriis paistab silma originaalsuse, värvide erksuse ja sisemise soojuse poolest.

Tööd linnagaleriis

Punarind lapitehnika, 90×67 Galina Kozulina 2019
Šampanja, konjak, vein, viski lapitehnika, 49×57 Galina Kozulina 2019
Viinamarjakobar lapitehnika, 92×62 Galina Kozulina 2018
Magnoolia lapitehnika, 61×83 Galina Kozulina 2018
Rombid lapitehnika,4 9×83 Galina Kozulina 2018
Pitsid aplikatsioon, 42×42 Galina Kozulina 2017
Krüsanteemid konfetitehnika, 58×85 Galina Kozulina 2016
Purjetaja aplikatsioon, 46×92 Galina Kozulina 2016
Nägemus lapitehnika, 66×66 Galina Kozulina 2016
Natüürmort õuntega lapitehnika, 105×80 Galina Kozulina 2015
Nimetu I-II lapitehnika, 30×39 Galina Kozulina 2018
Tšesmenskaja kirik autoritehnika Natalja Kapajeva  
Floksid autoritehnika Natalja Kapajeva  
Kompositsioon I-IV autoritehnika Natalja Kapajeva  
Neiu punases autoritehnika Natalja Kapajeva  
Bojaaritar autoritehnika Natalja Kapajeva  
Must ja valge autoritehnika Natalja Kapajeva  
Punane ja punane autoritehnika Natalja Kapajeva  
Kuu autoritehnika Natalja Kapajeva  
Pisitekstiilid autoritehnika Natalja Kapajeva  
Kaevandamine autoritehnika Natalja Kapajeva  
Kunstniku aed autoritehnika Natalja Kapajeva  
Tänupüha kabel Dallases autoritehnika Natalja Kapajeva