Jõhvi linnagalerii, 04.06.-27.06.2019

Jõhvi linnagaleriis saab vaadata 4.juunist näitust „Rahvuslik makulatuur ja väikesed inimesed“, mis meenutab raamatute kurba saatust läbi sajandite. Näituse autoriteks on Arvi Orel ja tema tütar Kristi Orel Owens.

 

Ülestõstetud temaatikas ei ole midagi uut, sest inimkond on sellega kokku puutunud juba sajandite jooksul alates keskajast, kus katoliku kirik tunnistas saatanlikeks nii autorid kui ka nende teosed, kui nad ei langenud kokku kiriku üldtunnustatud seisukohtadega.

Ometi kõige silmatorkavamad raamatute muutumised makulatuuriks ja nende hävitamine tuli ette 20.sajandil. Esimene neist leidis aset 10.mail 1933, kui Saksamaal toimus üleriigiline „saksa hinge vastaste“ raamatute põletamise aktsioon. Kinematograafia oli siis veel suhteliselt lapsekingades, aga ometi tolleaegsete filmikaadrite varal salvestuvad inimeste mällu igaveseks põlevad lõkked ja sinna lendavad raamatud, millest paljud kuulusid maailmakirjanduse varasalve, kuid ei sobinud kokku valitseva ideoloogiaga.  Isegi meil on tulnud sellega kokku puutuda, kui Eesti iseseisvuse lõppedes 1940.aastal muutus valitsuse põhimõtetele mittevastav raamat makulatuuriks, lõigati ribadeks ja hävitati kui kodanlik igand.

 

Vene poeet Mihhail Lermontov räägib oma luuletuses „Ausammas“ autorist, kes jälgi jätmatult ei kao, sest maailma kõrvu jääb kõlama tema luulekandle keel ja rohtumatutest rahva radadest kirjanduse juurde.

Tänu „VÄIKESTELE INIMESTELE” jäi ja jääb ka tulevikus raamat ellu, olgu siis peidetuna keldrites, pööningutel või lihtsalt rahva kustumatus mälus.

Selle juurde on hea meenutada Eesti luuletaja Artur Alliksaare luuletuse „Kuskil ajajõe taga“ lõpuridu „Aga olnu ei hävi, sest et, mälu ei kao.“

 

Nüüd on igal näituse külastajal võimalus lugeda ja hoida käes näitusel olevaid raamatuid ning koos sellega tunda end ühena paljudest „väikestest  inimestest“.

 

Arvi Orel on end tutvustanud laia ampluaaga inimesena, kelle varasematest näitustest:

1993 – Tool läbi aegade, kultuuripalee „Oktoober“

2014 – Toolid Bidermeierist Lutherini, Jõhvi linnagalerii

2018 – Mõisate kadunud hiilgus (Saka mõisamööbel), Jõhvi kontserdimaja Hans Hindpere saal.

on inimestel olnud võimalus osa saada.

 

Käesoleva näituse figuurid – väikesed inimesed –  tegi tütar Kristi Orel Owens.