Jõhvi linnagalerii 05.10.16:00 – 03.11.19:00 2017

 

Jõhvi linnagaleriis saab Ukraina kaheteistkümne rajooni erineva tehnikaga tikandite näitust XIX sajandi lõpust kuni tänapäevani välja, mille autoriks on MTÜ Ukraina kaasmaalus “Dva koljarõ“ esinaine Tatjana Ivuškina.

Ammustest aegadest alates kuulub väljaõmblemis- ehk tikkimiskunst Ukraina rahvuslike kombetalituste hulka. Sellega tohtis tegelema hakata ainult kindlatel päevadel puhaste ja helgete mõtetega, mis töö käigus kandusid positiivse energiana edasi meistrilt tootele.

Igal mustril oli oma ajalugu ja igal maakonnal olid need erinevad. Naised ei kopeerinud võõraid mustreid ega võtnud midagi üle teiste meistrite töödest, sest eelkõige oli iga üksik töö omamoodi individuaalne meistriteos. Võõra tikandi või mustri kandmine oma isiklikule särgile tähendas samaaegselt ka võõra saatuse võtmist oma õlgadele.

Tikkimist võib võrrelda nagu teise kirjaoskusega, sest ega asjata Ukraina Karpaatides elavad hutsuuli käsitöömeistrid, kes paistavad silma oma traditsioonilise kõrgetasemelise käsitööga, nimetanud mustri tikkimist linasele riidele „kirjutamiseks“. Seepärast kujundites kasutatud loomad, inimesed, tähed, taimed ja muu selline on nagu „kirjutatud“ ornamentidesse. Kui võrrelda tikkimist kirjaoskusega, siis võib öelda, et iga naine valdas nn. ornamentaalset kirjaoskust, kus läbi värvide, joonte ja pitsmustrite loodi absoluutselt unikaalne töö, mis hõlmas endas sisse kodeeritult head saatust nii iseendale kui ka lähedastele inimestele.

Tikkimine ei olnud ei töö ega teadus: eelkõige oli see oskus edasi anda oma maailmatunnetust ja sisemist energiat, mis töö tulemusena kandus edasi linasele riidele või lõuendile.

Iidse tikkimistehnika iseloomulikuks jooneks oli selle lakoonilisus: selles ei olnud midagi liigset ega ükski loodud kujund juhusliku iseloomuga. Sajandite jooksul omandatud sakraalne leppemärkide süsteem kanti õrnade naisekäte poolt  hoolikalt valgele linasele riidele ja nii on see jätkunud iidsetest aegadest läbi kõikide elanud põlvkondade kuni tänase päevani. Nii loodi taas ja säilitati igaveseks püha inimloomuse olemus, looduslik energia ja kõige jumalik alge. Sellepärast hindavadki ukrainlased kõrgelt rahvuslikke tikandeid, ornamente ja pitsmustrit ning on igavesti uhked nende üle.

Tööd linnagaleriis
Vlõõnia
Rovno
Volõõnija Polesje
Sarnõ
Kesk-Dneprimaa
Zaparožje
Dnepropetrovski oblast
Kirovogradi oblast
Hutsuulimaa
Kosiv
Galiitsia
Lviv
Lääne-Podoolia
Ternopoli oblast
Opolje
Berežany
Kalush
Rozniativ
Pokut`e
Ivano-Frankovski oblast
Poltaavamaa
Poltava
Kiiev
Ees-Ukraina – Kirde-Ukraina
Sumõ oblast
Ida-Podoolia
Vinnitsa oblast
Tomakivka oblast
Tshernogovi Polesje