Jõhvi linnagalerii 03.03. 16:00 – 31.03.19:00 2017

Peegli taga väh.50

BATIKA

  • on tekstiilikunsti tehnika, kus riiet värvitakse selle osalise kuuma vaha või parafiiniga katmise abil,
  • tehnika on pärit Jaava saarelt ja arvatakse olevat enam kui tuhat aastat vana. See on riide värvimine vaha abil, vahatatud kohad ei võta värvi külge.

Jõhvi linnagaleriis saab vaadata tekstiilikunstniku ja Jõhvi kunstikooli õpetaja Irina Baleva batika näitust.

Ühendades batikatehnika ja maalikunsti elemendid, mängib kunstnik faktuuri, tekstuuri ja värvidega, laseb oma mõtete väljendusele öelda sõna sekka juhusel. „Ma ei tea kunagi tulemust ette“, lausub Irina.

Pliiatsiga joonistab küll eskiisi, aga kui suur puuvillane kangas on ees, hakkab tööle fantaasia ja leiab aset loominguline eksperiment, kus osalevad koos kunstniku värvid, parafiin ja saatuse sõrm. Kuna batikas on iga värvi lisamiseks vajalik omeette parafiinikiht, võib neid mõne pildi loomisel koguneda riidele kümmekond. „Lõpuks on kogu pind parafiiniga koos ja ma ei tea, mis sealt alt välja tuleb“, räägib kunstnik.

Mõnikord hakkavad värvid elama oma elu, voolama või segunema, hiljem sekkun. Vahel annab tulemus põhjust rõõmustada, teinekord aga hoopis nutta. Tõelise ebaõnnestumise korral saab riie lõigatud tükkideks ja need leiavad kasutust uute tööde juures.

Batika puhul meeldib kunstnikule ka see, et tööd on kerged ja õhulised ja neid ei kammitse rasked raamid. Teoseid saab rulli keerata ja pärast sirgeks triikida, need ei karda tuult ega vihma.

Irina ellu tuli batika spontaanselt ja äkki. Enne kui see tehnika 16 aastat tagasi Irina Baleva südame võitis, jõudis Peterburis kunsti õppinud naine tegeleda akvarelli, õlimaali, nahakunsti ja keraamikaga.

End tõeliseks romantikuks pidava Irina Baleva sõnul on tema maalides gootikaelemente ja melanhooliat, igaviku sümbolina liiliad, graatsiat, saladuslikkust.

Irina Baleva:

„Minu looming annab edasi emotsioone ja soove. See on inimese side maailmaga, sümboliteks puud ja kivid. Puu on energia iidne sümbol, mille oksad sirutuvad avarusse ja juured kasvavad maasse. Sarnaselt inimesega ta kasvab, vananeb ja sureb. Inimene ja loodus kujutavad endast ühtset tervikut“.

Tööd linnagaleriis
Madonna Lily batika, 110×80
Merekalju batika, 140×80
Lehed batika, 85×55
Sõnatu batika, 85×55
Mehine torn batika, 120×70
Lendutõus batika, 85×55
Monoliitne batika, 110×85
Pasiphae batika, 85×55
Kahekesi batika, 200×80
Metsaneitsi batika, 96×71
Tuul batika, 88×55
Kaar batika, 85×55
Seesmine batika, 86×70
Kiviromaan batika, 108×88
Druiidid batika, 88×72
Püünis batika, 86×55
Unistus batika, 84×71
Pühitsemine batika, 140×80
Tekstuurikunst I-VII batika, 90×55