Jõhvi linnagalerii

07.09. 11:00:00 – 03.10.2011 19:00:00

Eesti territooriumi on läbi aegade käest kätte edasi antud sakslastele, taanlastele, rootslastele ja venelastele. Nende riikide kultuur on põimunud tihedalt eesti kultuuriga. See on jätnud oma jälje ka pitsipunumisse. Arvatakse, et esmakordselt tuli niplispits Eestisse Rootsist. 16.-18. sajanditel asusid paljud Rootsi pered elama Eestisse. Rootsi naised, kes elasid pika aega Ruhnu, Kihnu ja Pakri saartel, kudusid rahvarõivaste jaoks äärepitsi. Nad kudusid seda pitsi niplamispulkade (puust pulgad, millele on niit peale kedratud) ja ümmarguste patjade abil. Padjad võisid olla erinevates suurustes, hästi väikestest 10 cm suurustest kuni 50 cm diameetriga patjadeni. Hiljem, seoses naiste tagasiminekuga Rootsi, unustati see tehnika ära.

Tänapäeval tuleb tõsta eesti niplispitsi mainet, lõimuda eri maade ja rahvaste pitsikudujatega ning vahetada kogemusi, luua ja tugevdada koostöösidemeid pitsitegemise taaselustamiseks, rakendada teadusettekannete soovitusi, et säilitada Eestis pitsikudumise traditsioone ning kasutada Eesti rahvarõivaste tegemisel mitte masinpitsi, vaid ehedat niplamispulkadega käsitsi valmistatud pitsi, mille tegemist harrastati varem Kihnu, Ruhnu ja Pakri saartel.

Igal aastal maist septembrini töötab Narva linnuse Põhjaõues 17. sajandi niplispitsi käsitööliikide töökoda. Käsitöökojas saavad lapsed, kooliõpilased ja Eesti elanikud vaadata käsitöömeistrite tööd Olga Kublitskaja juhendamisel ja tutvuda ajalooliste traditsioonidega, eelkõige rahvakultuuri eripäraga Eesti põhjasõja-aegsel perioodil. Käsitöökojas saab näha kuidas 16.-18.sajandite pitsi punutakse ning igaüks saab ise vanaaegset pitsi kudumist järele proovida. Pitsipunumise tehnika on igal pool õhesugune, kuid igas riigis ja isegi regioonis omad eripärad ja endale iseloomulikud mustrid.

Olga Kublitskaja on lõpetanud Vologda Kunstikutsekooli niplispitsi erialal ning on ainus selle ala diplomiga meister Eestis.

1990 aastast tegutseb ta pitsikudumise õpetajana ja 2000. aastast on Narva klubi käsitöö juhataja.

Narva klubi käsitöö tegeleb niplispitsi taastamisega vana-aegsete fotode põhjal eesti, soome jt rahvuskostüümide jaoks.

2006 aastal taastati 17. sajandi saksa paruni kostüüm Eesti Ajaloomuuseumi tarbeks, mida on võimalik käesoleval ajal vaadata ajaloomuuseumi ekspositsioonis.

2006. aastal lõi Olga Eesti esimese ja ainukese niplispitsi töökoja Narva linnuse Põhjaõues.

Olga juhib MTÜ Narva klubi käsitööd ja MTÜ EESTI PITSI GILDi.

2006-2011aastatel Tallinnas, Jõhvis ja Narvas toimunud I, II, III ja IV Rahvusvahelise pitsi näitus-seminari korraldaja.

Osalenud paljude rahvusvaheliste festivalide isikunäitustel ja meisterklassides Soomes, Ungaris, Slovakkias, Horvaatias, Saksamaal, Prantsusmaal jm riikides.

Koostööpartnerid:

  • Ida-Virumaa Integratsiooni keskus, juhataja A.Dušman
  • EESTI RAHVAKUNSTI ja KÄSITÖÖ LIIT, juhataja L.Soova
  • Ülemaailmne Nõelapitsi ja Niplispitsi Liit (OIDFA)
  • IDA-VIRUMAA KÄSITÖÖSELTS, juhataja A. Uttendorf
  • Sankt-Peterburgi Tarbekunsti Kõrgkool, juhataja M. Maksimovitš
  • Narva muuseum, direktor A. Toode

1990aastast kuni käesoleva ajani osalenud eksperdina vabariiklikel ja rahvusvahelistel pitsikudujate kongressidel, teinud personaalseid näitusi ja korraldanud õpitubasid (Holland 2000, Läti 2001, Belgia 2002, Saksamaa 2003, Tšehhi 2004, Soome 2005, Prantsusmaa 2006, Ungari 2007, Slovakia 2007, Horvaatia 2007, Holland 2008, Belgia 2008, Island 2008, Venemaa 2009, Soome 2010 jt), koostöös Eesti Käsitöö Liiduga.

2006aasta oktoobris korraldas I Rahvusvahelise niplispitsiseminari Tallinnas ja Narvas, milles osales 4 erinevat riiki (Eesti, Venemaa, Läti, Soome). Kokku osales seminaril 120 inimest.

2007aasta oktoobris korraldas II Rahvusvahelise niplispitsiseminari Tallinnas ja Narvas, milles osales 4 erinevat riiki (Eesti, Prantsusmaa, Venemaa, Läti). Kokku osales seminaril 120 inimest.

2009aasta aprillis korraldas III Rahvusvahelise niplispitsiseminari Tallinnas ja Narvas, milles osales 7 erinevat riiki (Eesti, Prantsusmaa, Venemaa, Läti, Saksamaa, Holland, Horvaatia). Kokku osales seminaril 200 inimest.

2011 aasta aprillis korraldas IV Rahvusvahelise niplispitsiseminari Jõhvis ja Narvas, milles osales 5 erinevat riiki (Eesti, Venemaa, Läti, Holland, Soome). Kokku osales seminaril 200 inimest.

2004aastal võitis Olga Kublitskaja Eesti parima käsitöölise tiitli.

2006, 2010aastail tunnistati tema juhitav Narva klubi käsitöö Ida-Virumaa parimaks MTÜks.

2007aastal tunnistati Olga Kublitskaja „Eesti parimaks pitsipunujaks“.

Jõhvi linnagalerii niplispitsi näituse „Ehe pits on ehe” ekspositsioonis on võimalik tutvuda eesti- ja vene pitsimustrite ning tehnikate eripäradega.