Jõhvi linnagalerii 05.03.16:00 – 31.03.19:00 2018

 

Jõhvi linnagaleriis saab vaadata 5.märtsist Sankt-Peterburgi Akvarelliseltsi kaheteistkümne kunstniku – Marina Busareva, Natalja German, Anželika Kalinina, Veronika Leontjeva, Zinaida Revtšuk, Anna Tereštšenkova, Faizulla Aminov, Alla Tšebõševa, Juri Štševtšuk, Vladimir Mišurov, Lev Dutov, Sergei Temerev projektinäitust „Akvarell reisides“.

Selgituseks käesolevale näitusele tuleks kõigepealt öelda, et akvarell (itaalia keeles acquerello) on maalitehnika, mille puhul vesivärvid, mis koosnevad peeneks jahvatatud pigmendist ja lahustuvad vees, kantakse läbipaistvate kihtidena (nn kuiv kuivale või märg märjale tehnikas) paberile, siidile või pärgamendile. Akvarellitehnikat viljelevat kunstnikku aga nimetatakse akvarellistiks ja nende töödega ongi teil nüüd võimalus tutvuda.

Miks nimetatakse näitust kevadnäituseks, sest mitte kõik tööd ei ole kevadeteemalised? Ilmselt sellepärast, et kevad on ilusaim aastaaeg. See on aeg, mil loodus ärkab pikast ja külmast talveunest, aeg, mil esimesed soojad kevadvihmad pesevad maa puhtaks talve jooksul sinna kogunenud saastast. Rohi tärkab ja lillepeenrad, mis sügisvihmades olid kaotanud kogu oma ilu, kattuvad jällegi õitemerega. Puudel puhkevad esimesed rohelised hiirekõrvad, mis kuidagi märkamatult katavad puud rohelise pitsiga. Sügisel soojadele maadele lennanud rändlinnud pöörduvad tagasi harjumuspärastesse pesitsuskohtadesse ja kogu õhk väreleb kõlavast linnulaulust. Kunstnikud on varmad seda aega ära kasutama. Igal kunstnikul on oma muusa, mis teda erutab ja ärgitab aktiivselt töötama, sest loodus ei muutu mitte ainult päevadega, vaid lausa tundidega. Kes leiab selle kodustel radadel, kes aga kaugetel lõunamaa randadel, kuhu kevad jõuab kohale varem. Samas annab see võimaluse kunstniku silmale pikemalt tunnetada kõiki looduses toimuvaid muudatusi liikudes järk-järgult lõunapoolsetelt aladelt karmimale põhjamaale.

Sellel näitusel on võimalus imetleda kaljust rannikuala Viiburi põhjaosas, kus asuv riiklik ajaloolis-arhitektuuriline ja looduskaitsealane park köidab vaatajat oma loodusliku ilu ja linnurikkusega, nautida Karjala karmi põhjamaist loodust ja Põhjamaade Veneetsiaks kutsutud Sankt-Peterburgi oma Anitškini silla, Iisaku katedraali ja Vassili saare ahvatleva ansambliga, kus omavahel ühinevad linna lummav arhitektuur ja Neeva voogavad lained. Võite nautida looduse ilu Musta mere äärsel Krimmi poolsaarel ja kauges Lõuna – Euroopas Montenegros. Jälgida kuidas õitsevad pellargoonid Maltal või itaalialikke hoovide labürinte ja katuseid Firenzes.

Aga milleks sellest rääkida, sest oma silm on kuningas ja igaüks võib ise seda sellel näitusel vaadata ja nautida ning avastada, mis südamele lähedasem ja silmale kaunim.

Tööd linnagaleriis:  
Marina Busareva  
Mon Repo. Lindude elu paber, akvarell 42×59,8
Mon Repo pargi kivid paber, akvarell 70×50
Kivatši veelang paber, akvarell 70×50
Natalia German  
Kevadine kimp paber, akvarell 76×56
Krimmi bukett paber, akvarell 76×56
Liiliad paber, akvarell 56×76
Lev Dutov  
Hommik paber, akvarell 42×59
Timljaki paber, akvarell 42×59
Saared paber, akvarell 42×59
Anželika Kalinina  
Päikseline päev paber, akvarell 50×70
Viiburi. Labürint paber, akvarell 37×52
Kannikesed

Vesiroosid

paber, akvarell 12 diameeter

paber, akvarell 57×76

Veronika Leontjeva  
Ulnici kindlus. Montenegro paber, akvarell 28×42,5
Metsik rand. Montenegro paber, akvarell 30×45,5
Klooster mägedes. Montenegro paber, akvarell 36×50
Vladimir Mišurov  
Hommikune seisund paber, akvarell 34×50
Viimane lumi paber, akvarell 41×52
Petrodvorets. Malmpitsid paaber, akvarell 41×29
Zinaida Revtšuk  
Esimene kevadvihm I paber, akvarell 35×38
Esimene kevadvihm II paber, akvarell 35×38
Esimene kevadvihm III paber, akvarell 35×38
Anna Tereštšenkova  
Varsakabjad valges kannus paber, akvarell 32×25,4
Metsabukett paber, akvarell 37,5×27,5
Kased ja tume jõgi paber, akvarell 37×41
Sergei Temerev  
Pilved paber, akvarell 65×50
Aminov Faizulla  
Anitškini sild paber, akvarell 49×49,7
Iisaku katedraal paber, akvarell 49×49,7
Vassili saare pöörang paber, akvarell 49×49,7
Alla Tšebõševa  
Firenze õueke paber, akvarell 29×20
Wisteriad (“Liilia vihm”) Boboli aias paber, akvarell 37×27
Firenze katused paber, akvarell 31×22
Juri Ševtšik  
Pelargoon. Malta paber, akvarell 37×56,5
Pajuurvad paber, akvarell 75×53
Mon Repo sombune päev paber, akvarell 29×41
Tüdruk Nikolski külast paber, akvarell 62,5×42,5