Jõhvi linnagalerii, kohvik “Mozart”

3.03.2010 11:00:00 – 31.03.2010 19:00:00

Arvo Aun on sündinud 19.märtsil 1950.a Ida-Virumaal, Avinurmes. Lõpetanud Kohtla-Järve I Keskkooli ja Tartu Ülikooli Matemaatikateaduskonna. Töötanaud seejärel aastakümneid õpetajana, aga ka pankuri- ja ettevõtjana.

Esimene kunstiteos „Sirelid vaasis” valmis 1993aastal, olles siis juba 43aastane. 2002aastal riskis oma näituse „Meeleolud kunstis” välja panna Kohtla-Järve linnavalitsuse fuajees. 2003aastal korraldas Alatskivil seminari ja ühisnäituse koos Fideelia ja Jevgeni Kolpakoviga „Uusi suundi Eesti XXI sajandi ekspressionismis”. Siitpeale algas harrastuskunstniku aktiivne näitusetegevus (üle 150 näituse) ja kunstiürituste korraldamine. Osalenud oma töödega ka Eesti Kunstnike Liidu aastanäitusel.

2006aastal avas oma esimese erakunstigalerii Purtse lossis, mis oli seotud Rembranti 400 sünniaastapäeva tähistamisega. Eksponeeritud olid harrastuskunstniku vabakoopiad ja kompositsioonid Rembranti, Vermeeri, Sarjani tuntud töödest. Idee selleks andis Moskva Puškini muuseumi ja Gulbekjani erakunstimuuseumi külastamine Lissabonis.

2009aastast töötab Kohtla-Järvel, Keskallee 29, Arvo Aun, Art Allee Gallery galeristina. Galeriis eksponeeritakse peale kunstniku loomingu ka töid perekonna kunstikogust, mida on aastakümnete jooksul hulgaliselt kogunenud.

Kunstis alguses naivist (Mari Vallikivi terminoloogia järgi), hiljem hakkas Fideelia soovitusel tegelema tašismiga, kasutab nende tööde juures pseudonüümi „el Esto”.

Näitus „Naivismist tašismini” sisaldab valiku harrastuskunstniku töödest. Väljas on esimene töö „Sirelid vaasis” ja hulgaliselt tšistlikke töid.

Tašism – (pr tache`plekk, laik) spontanism, automatism, maalikunsti suund, mis arenes abstraktsest ekspressionismist ja informatismist 1940.a-te lõpul USA-s ja levis 1950.a-il Lääne Euroopasse.

Tašistid ei taotle kidlat kompositsiooni, maal luuakse värviplekke lõuendile pritsides või tupsutades. Tuntumad esindajad on J.Pollock, Wols (1913-31, SFV) ja G.Mathiu (s.1921, Prantsusmaa).

Eestis tašism oluliselt levinud ei ole. Harrastuskunstniku Arvo tašism on eriline selle poolest, et kuigi võtted on tašistlikud, on tagasi tulnud kompositsioon ja selle sugemed. Välja on kujunenud nn „kosmiline tašism”, mis sai alguse seoses töö „Kosmose ja Maa liit” valmimisega 2005aastal. Selle teose juures kasutas Arvo esmakordselt pseudonüümi „el Esto”, milliselt edaspidi ongi signeeritud kõik tašistlikud tööd.

 

Tööd kohvikus “Mozart”
Vana soolaladu
Paadimees
Tormine meri
Lilled vaasis I-IV

 

Tööd linngaleriis
Sinine vaas
Sirelid vaasis
Uusaasta Kohtla-Järvel
Kosmilised pulmad I
Jõuluöö
Kosmilised pulmad
Saka küla
Piirikindlused
Andromeda ja Must Auk
Kosmose ja Maa liit
Vesipüksid
Uppunud paadid
Taignarullija
Leeda luigega