Jõhvi linnagalerii

7.09.2010 11:00:00 – 3.10.2010 19:00:00

Mis see küll on – väike tükike paberit, joonistus peal, enamasti isegi mitte värviline nagu mark või postkaart, aga ometi nii huvitav ja ihaldusväärne?

Kollektsionäärid on ju imelik omamoodi seltskond, kes väärtustab enamasti midagi muud kui tavainimene. Kulutab soovitu hankimiseks suuri rahasummasid. Tunnistan, et olen selle kire küüsis juba üle kolmekümne aasta “vaevelnud”, kord väja rabeledes, siis uuesti sisse langedes.

Ex libris, ladinakeelses tõlkes “raamatutest”, märgib raamatu omanikku. Neil on koos omaniku nimega raamatusse kleebituna ülesandeks meelde tuletada, et sõbralt lugemiseks võetud raamat tuleks talle tagastada. Euroopa vanimad eksliibrised kuuluvad alles 15.sajandisse ning on pärit kloostrite raamatukogudest. Kujutatud on vappe ja juurde kirjutatud ähvardusi varaste vastu. On minugi kogus Uno Lahe endale tehtud sellelaadne eksliibris kirjaga “Varastatud Uno Lahe riiulilt” ja kujutab põrgukatlas keevat meest.

Algselt omaniku nimesümboolikat, hobisid, elukutset vm omanikuga seotud motiivide kujutamiselt on kaugenetud, küllaltki sageli üle mindud abstraktsele. Eksliibris on ka taies, millel võib olla kelle tahes nimi. Lihtne tušijoonistus on tõesti ainult raamatusse kleepimiseks, aga sügavtrükitehnikas valmistatu on omaette kunstiteos, pigem näitusel vaatamiseks.

Käesolevale näitusele otsisin vaatamiseks välja kimbukesed erinevate kunstnike töid. Püüdsin valides mõelda sellelegi, et omaniku nimi Teile tuttav oleks, siis on eksliibrist vaadates rohkem äratundmis- ja avastamisrõõmu. Näete ka kunstnike otsinguid. Raamatumärk on tilluke, aga vaadake tähelepanelikult ja näete, kui palju infot see sisaldab, missugune on kunstniku lähenemine, millised motiivid ta välja on valinud ja kuidas need kompositsiooni on sidunud.

Näitusel “Eesti kunstnike eksliibrised” eksponeeritakse Hulda Lepisku erakogust 352 eksliibrist 32 kunstnikult.

“Põhjarannik” 02.09.2010

Ekspress Hotline 07.09.2010

Ida-Viru – Kultuuri.net 07.09.2010

“Inforing” 09.09.2010

“Põhjarannik” 12.11.2010